Rozase (Gül Hastalığı); Yüzün orta kısmında, kızarıklık ve kılcal damar genişlemeleri ile seyreden, bazen kırmızı ve iltihaplı sivilceler yapabilen bir cilt hastalığıdır.
Özellikle beyaz tenli insanlarda ortaya çıkar. Koyu tenli kişilerde de görülebilir. Rozase, orta yaş hastalığıdır. Ortalama 30’lu yaşlarda başlar. Nadiren çok genç yaşlarda rozase olabilir. ?
Rozasenin nedeni bilinmemektedir. Demodex olarak adlandırılan bir parazit türü, yüzde yağlı alanlarda yerleşir. Yüz derisinde kızarıklık, döküntü ve iltihaplı sivilceler yapar. Yüzden örnek alınıp mikroskopta incelenirse demodex parazitleri teşhis edilebilir. Rozase hastalarındaki kızarıklık ve döküntülerin, demodex kaynaklı olabileceği tedavide düşünülmelidir. Damarsal aşırı reaksiyon olduğu düşünülmektedir. Mide hastalıkları, tansiyon, stres, gıdaların neden olduğu düşünülmüştür.
Rozasenin ilk belirtileri, yüzde kızarıklık ve ateş basmalarıdır. Zamanla kızarıklık kalıcı hale gelir. Damarlar genişleyerek, kılcal damarlar belirginleşir. bazı hastalara rozasede, kırmızı ve iltihaplı sivilceler eşlik edebilir. Rozasede, normal sivilcede görülen siyah noktalar ve beyaz yağ butonları yoktur. Hastaların ciltleri yağlı veya kuru olabilir. En çok yüzün orta kısmını tutar. Yanaklar, burun, alın ve çenede ortaya çıkar. Zaman zaman kulak arkası, boyun, sırt ve saçlı deriye uzanabilir.
Yüz kırmızılığı aşırı olan iltihaplı rozasede, lazer tedavileri devreye girmelidir. Damarlanmayı azaltarak ve iltihaplı sivilceleri söndürerek ilaç ihtiyacını azaltabilir. Rozase, tekrarlarla seyreden bir hastalıktır. Rozasede kılcal damarların lazerle tedavi edilmesi, rozase ataklarının sıklığını azaltabilir.
KTP lazer (532 nm), Nd:YAG lazer (1064 nm) ve IPL (intense pulsed light) cihazları, kılcal damar genişlemelerinde etkilidir. İnce ve yüzeysel damarlarda KTP, IPL lazerler, geniş ve derin damarlarda Nd:YAG lazer tercih edilmelidir. Ayrıca hastalığı yatıştırmak için LED kullanılabilir. Kırmızı ve iltihaplı döküntülerde cildi soymadan yenileyen fraksiyonel lazer çok etkili olmaktadır. En güzel tedavi yanıtları, kombine lazer uygulamalarından alınır. Lazerle akne rozase tedavisi, 5-10 dakika süren bir uygulamadır.
Lazerle rozase tedavilerinde, tedavi sırasında tıbbi tedaviler verilmelidir. Ağızdan ve sürme ilaçlarla birlikte lazer tedavisi yapılması, tedavi etkinliğinin çok daha fazla olmasını sağlar.
Lazerle akne rozase tedavisi sonrası yan etki görülme oranı düşüktür. Lazerle tedavi sonrası ciltte hafif bir pembelik ve ödem olabilir. Genel olarak 1-4 gün sürebilir.
Rozase, tekrar eden bir hastalıktır. Rozasede kılcal damarların lazerle tedavi edilmesi, rozase ataklarının sıklığını azaltabilir. Tedavi bittikten sonra, yılda 1-3 kez lazere devam edilerek, bu olasılık çok daha düşürülebilir.