Dudak Dolgusu

Dudak Dolgunlaştırma

Dudaklar kadın yüz estetiğinin en önemli unsurlarından biridir. İnsanlık tarihi boyunca dolgun dudaklar sağlık, gençlik, güzellik ve cinsel cazibe  ile ilişkilendirilmiştir.

Dudak dolgunlaştırma işlemi kimlere yapılabilir?

Dudak dolgunlaştırma yapılacak hastaları temel olarak iki gruba ayırmak mümkün.. İlk grup yapısal olarak dudakları doğuştan ince ya da asimetrik özellikleri olan gruptur. Bazen dudak yapısı ince olabildiği gibi bazen de dudadğın içe doğru dönük olması mümkündür. Yine gülerken dişetlerinin görülmesi ya da alt ya da üst çenenin official source kapanış bozuklukları (maloklüzyon) dudak estetiğini etkileyecektir. Bu grup hasta dudak dolgusu ile bir gençleştirmeden çok yeniden yapılandırma ya da güzelleştirme hedeflenir.

İkinci grup dudak dolgusu adayı hasta ise yaşlanma etkileriyle birlikte çekiciliğini yitirmeye başlamış dudaklardır. Bu durum genellikle 35-40 yaşlarından sonra belirginleşmeye başlar. Gerek güneş hasarı gerekse genetik olarak sarkma ve hacim kaybına uğrayan dudaklar çekiciliklerini yitirmeye başlarlar, daha hacimsiz, soluk ve kuru bir görüntü almaya başlarlar. Dudak kontürleri belirsizleşmeye, dudak köşeleri aşağıya dönmeye başlar. Dudak arkasında yerleşmiş kemiklerde ve dişlerde osteoporotik değişiklikler bu sürece katkıda bulunur.

Her iki grup hastada öncelikle detaylı bir muayene ile sadece dudağın değil dudak çevresinin de ihtiyaçları belirlenmeli tedavi ona göre planlanmalıdır.

Dudak dolgunlaştırma işleminde hangi malzemeler kullanılır ve etki ne kadar sürer?

Bugün dudak dolgunlaştırma tedavisinde kullanılalan temel dolgu maddesi hyalüronik asit içeren dolgu maddeleridir. Bunun dışındaki dolgu maddeleri güvenilir bulunmadığı için terkedilmişlerdir. Ürün olarak farklı firmaların ürettikleri farklı kalınlık ve kıvamda dolgu materyalleri mevcuttur. Hastanın ihtiyacına göre bunlardan biri seçilebilir. camsporny

Hastanın ihtiyacına göre 1 ya da 2 cc hyalüronik asit başlangıç için çoğunlukla  yeterlidir. İlk uygulamadan sonra etki genellike 6-9 ay sürmektedir. Ancak bazı hastalarda bu süre genetik bazı faktörler yüzünden daha kısa sürebilmektedir. Bu grup hastalar yaklaşık 3 ay sonra tekrar değerlendirip gerekirse 1 cc daha uygulama yapıldıdığında etkinlik süresi uzamaktadır. Dudak dolgusu ile elde edilen sonuç pek çok hastada 3-4 uygulama sonrasında kalıcı olabilmektedir.

Dudak Dolgusu Zararlı Mıdır?

Dudak dolgusu uygulamaları, dudaklarında şekilsizlik bulunan, dudak yapılarından memnun olmayan ve yeni bir görünüme kavuşmak isteyenler tarafından tercih edilir.  Yüzün yapısı çıkartıldıktan sonra yüze uygun olarak bir dudak modeli oluşturulur. Yaklaşık yarım saat kadar önce anestezik bir krem ile dudaklar uyuşturulur ve uygulama başlar. İğne ile gerçekleşen işlemde dudağın her bölümüne eşit miktarda dolgu enjekte edilerek, dudağın yeni bir görünüm kazanması sağlanır.

Gerçekleştirilen uygulamalarda kullanılan dolgunun herhangi bir anestezik durumu olmadığından dolayı, cilt için herhangi bir problem teşkil etmez. Doktor tavsiyeleri iler gerçekleştirilen uygulamalarda, yine doktor tavsiyelerine bağlı kalınarak, uygulama sonrası seans oldukça rahat bir şekilde atlatılabilir.     Yaklaşık olarak ilk bir iki hafta, yüz bölgesinde şişlik görülür, bu normaldir.  Kısmi olarak meydana gelecek olan morluklarda iki hafta içerisinde gözden kaybolur. Gerekli kontroller yapılarak kısa sürede kişiler normal hayatlarına geri dönebilir.

Dudak dolgunlaştırma işlemi öncesi nelere dikkat edilmelidir?

İşlemden birkaç gün önce kan sulandırıcı olarak bilinen aspirin, E vitamini, omega 3, yeşil çay ve benzeri ilaç ve besin desteklerinin kesilmesi işlem sonrasında gelişebilecek morarmaları azaltacaktır. Eğer dudak çevresinde tekrarlayan uçuk enfeksiyonları öyküsü olan hastalarda profilaksi amacıyla anti-herpetik tedavi başlanmalıdır.

İşlemden  yaklaşık 15 dakika önce dudaklara sürülecek anestezik kremler işlemin daha konforlu yapılmasını sağlarlar.

Dudak dolgunlaştırma işlemi ile neler sağlanır?

  • Dudak hacminin arttırılması
  • Dudak kontürlerinin belirginleştirilmesi
  • Dudak kenarlarının hafifçe yukarı kaldırılması
  • Aşağı dönmüş dudak köşelerinin yeniden yapılandırılması
  • Burun köküne yapılacak küçük uygulamalarla dudak burun mesafesinin yeniden düzenlenmesi
  • Dudak ortasından burun köküne ilerleyen çizgilerin (phyltrum) düzeltilmesi

Dudak dolgusuyla elde edilebilecek başlıca sonuçlardır.